Розмір тексту

У Полтаві дефіцит захисних костюмів для медиків, бо виробникам важко отримати сертифікацію продукції

Фото: Сергій Нужненко, RFE/RL

У Полтаві є 100 тисяч масок і 18,5 тисяч респіраторів для медиків. Захисних костюмів вистачить лише на першу хвилю COVID-19 — загалом в Україні дефіцит на них, бо виробникам важко отримати сертифікацію продукції

Продовжуємо розмову з керівником Департаменту охорони здоров’я Полтави Вікторією Лозою на тему підготовки міста до наступу коронавірусу. У попередніх статтях ми розповіли про тестування людей, алгоритм госпіталізації пацієнта та кількість апарати штучної вентиляції легень. В завершальній частині говоримо про захист для медиків. Саме вони найбільш ризикують своїм життям в розпал пандемії COVID-19.

Соцмережами ширяться відео, у яких українські медики розповідають, що у медзакладах, де вони працюють, не вистачає масок і захисних костюмів. Вікторія Лоза з цього приводу розповіла наступне.

— Скільки у Полтаві медичних масок для лікарів?

— У всіх медзакладах Полтави приблизно 100 тисяч масок. Масками всі забезпечені, історії про одну маску для лікаря на добу — це неправда. Всі медики потенційно працюють в умовах, коли вони можуть заразитися, тому всім маски видаються.

— А скільки респіраторів?

— На всю Полтаву 18,5 тисяч респіраторів. З них 1,5 тисячі типу FFP3, інші FFP2. FFP3 будуть використовувати тільки в операційних, їх не дуже багато. Медики, які будуть виїжджати на виклик по COVID-19, матимуть респіратори FFP2 або прості маски.

— Полтава без конкурсу замовила у члена команди СДП Сергія Тупікіна респіратори на 750 тисяч грн. Чому у нього?

— Для лікарень Полтави ми купили 12 тисяч масок, вони вже прийшли, зараз лежать в резерві. Ми разом з волонтерами контролюємо закупки. 4,5 тисячі масок на 1-шу міську лікарню нам подарували Олександр Кудацький та Олександр Удовіченко. 15 тисяч масок, про які ви говорите, купляло управління з питань цивільного захисту. Я не знаю, де ці маски знайшли. Вони для поліції чи на когось ще купили. Зараз в політику не грають, де знаходять, там і беруть. Був би Іванов, чи хтось інший, взяли б у нього. Мені все одно, хто такий Тупікін. Є респіратори, це саме головне. Якби привіз Каплін чи Чередніченко, ми б також у них купляли. Зараз головне — безпека медпрацівників, а не політика.

— Яка кількість захисних костюмів для медиків?

— Масок і респіраторів для медиків достатньо, але є проблема із медичним захистом. Ми забезпечені, але на перший період. Ми швидко додаємо і докуповуємо, але все одно просимо волонтерів. Зараз максимально швидко комплектуємося захистом. Дякую волонтерам, вони допомагають нам шукати обладнання і захист. У нас гроші є, але з таким дефіцитом, його майже не знайти. На ринку в Україні просто його немає.

Якщо щось десь з’являється — його одразу забирають. Полтавська волонтерська група допомагає нам шукати. У нас як війна прийшла, стали на підмогу ті ж самі люди. Для мене, як для керівника, це безцінна допомога і підтримка. Волонтери з нашими економістами спілкуються, чи можемо ми купити це за бюджетні кошти. Кожна хвилина на рахунку, щоби щось вихватити з обладнання чи захисту.

Наразі головна проблема — дефіцит сертифікованого захисту на ринку Наразі головна проблема — дефіцит сертифікованого захисту на ринку

— В чому проблема купити за бюджетні кошти, якщо є товар?

— Проблема із сертифікацією, якщо навіть захист дуже хороший, ми не можемо його купити за бюджетні кошти, бо на нього немає потрібних документів. Вони ліцензовані й всім вимогам відповідають, але на них немає одного паперу — сертифікації продукції. І так з усім. У нас спростили процедуру закупівлі, але це багато питань не вирішує. Ми дивимося на товар, але купити не можемо. Те, що волонтери знаходять, дуже хороші костюми, гроші є, а ми не можемо їх купити.

— Ми із січня брали, все що можна було взяти. Там 200 штук, там 100, там 20 — збирали все, що можна було збирати. Ми розуміли, що нас може чекати. Зараз велику партію замовляємо відшив, домовилися щоби нам частинами її постачали. Там наче не погані костюми пропонують, якщо наші директори затвердять і скажуть все добре, ми партію замовимо. Медики у нас не роздягнені. Вони по закладах не ходять в захисних костюмах, бо пацієнтів таких немає (після інтерв’ю у Полтаву привезли із Миргорода інфікованого коронавірусом чоловіка — ред.). Вчора перевірила дитячу лікарню, то по кожному відділенню розкладені ці комплекти. Наскільки нам їх вистачить — це питання. Запас є, але не дуже великий.

— Так скільки захисних комплектів є і скільки ще потрібно?

— Я знаю цифру, але треба бути обережним, не варто говорити. Якщо 5 лікарню потрапляють пацієнти з COVID, перерозподілити захист ми можемо дуже легко і швидко. Ми ні в якому разі не залишимо без захисту медиків. У нас все заплановано. Важливо, щоб медичні працівники про це знали. Ми в максимально стислі строки забезпечимо. Кожен раз я привожу захист у лікарню і показую медикам, що ми з волонтерами купили. Їх це дуже мотивує. Працюйте, ми за вас переживаємо і думаємо.

— Волонтери збирають кошти на пошив захисту, а місто може само замовити матеріал і пошити?

— Не може. Як би ми могли, ми б це уже зробили. Має бути сертифікація продукції, ми не можемо зробити закупівлю без цього паперу. Приходять на допомогу підприємці й волонтери. Є проблеми й ми їх вирішуємо. Ми на 1,4 млн грн замовили захисних комплектів, є договір із Чернігівською фабрикою. Вона нам буде відшивати й порціями привозити.

— Уряд змусив всіх людей ходити в масці на вулиці. Для чого, якщо ВООЗ рекомендує ходити в масці тільки хворим людям? Масок не вистачає, ціна на них підіймається. Через те що люди в аптеках розгрібають маски, їх не вистачає медикам.

— Я одягаю маску, бо потенційно можу когось заразити, я ходжу по лікарняних закладам. Я одягаю маску, коли спілкуюся з людьми, не тому що я боюся їх, тому що я боюся комусь передати інфекцію. Раніше, коли у нас не було випадків COVID-19, коли не було пандемії, я також говорила, що маска повинна бути на хворій людині. Але коли уже прийшла біда і ми розуміємо, що вона може протікати безсимптомно, якщо люди які не дотримуються карантину, можуть виходити в магазин. Ситуація змінилася, людина має захищати інших від себе. Змінився алгоритм носіння маски.

Микола ЛИСОГОР, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему