Розмір тексту

На Полтавщині створили інтерактивну карту водних об’єктів державної власності

Публічна електронна карта дозволить кожному бажаючому подивитись на водні об’єкти, придатні до риборозведення

25 травня на апаратній нараді у Полтавській ОДА директор департаменту агропромислового розвитку Сергій Фролов повідомив, що протягом двох попередніх років проведено інвентаризацію 1036 договорів оренди земель водного фонду та оренди водних об’єктів. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Полтавської ОДА.

На 104 водні об’єкти термін дії договорів оренди закінчився, без офіційного звернення щодо їх продовження. На 121 водний об’єкт за зверненням орендарів дію договорів припинено або вони розірвані. Триває робота щодо переукладення договорів.

Всього в області налічується 2745 водних об’єктів. 1474 придатні для риборозведення. З них 968 розташовані за межами населених пунктів, тобто розпорядником їх є облдержадміністрація.

— Розмір орендної плати за водні об’єкти збільшився із 379 тисяч гривень до 1 мільйона 112 тисяч гривень. Плата за оренду земель водного фонду збільшилася з 643 тисяч гривень до 2 мільйонів 689 тисяч гривень. Орендна плата за водні об’єкти надходить в обласний бюджет, а за землі водного фонду — в місцеві бюджети, — зазначив Сергій Фролов.

Поінформував, що з липня 2013 року паспортизовано 464 ставки та водосховища. Відповідно до рішення сесії обласної ради від 28 лютого 2020 для паспортизації 162 водних об’єктів, розташованих на території області, передбачено 5 мільйонів гривень. Нині оголошена процедура закупівлі послуг із паспортизації 53 водних об’єктів. Невдовзі оголосять тендер на решту.

— Прогнозуємо, що витрачені на паспортизацію кошти повернуться до бюджету області у вигляді орендної плати за надані в оренду водні об’єкти протягом трьох років. Якщо паспортизуємо цьогоріч 162 об’єкти, вийдемо на 50-відсотковий показник. Рік-два ще потрібно, щоб завершити паспортизацію всіх водних об’єктів в області, — зазначив Сергій Фролов. — Нині готуються матеріали для аукціонів на 129 земельних ділянок водного фонду з розташованими на них водними об’єктами для рибогосподарських потреб. На 2020 рік заплановано проведення чотирьох аукціонів.

Окрім цього Сергій Фролов розповів, що департамент працює над розробкою публічної електронної карти водних об’єктів, придатних до риборозведення.

— Невдовзі її презентуємо. Користувач, зайшовши в цю програму, може натиснути на контур об’єкта й одержати всю інформацію, яка є про нього, з’ясувати, чи перебуває він в оренді. Крім того, за допомогою, Google-карти можна побачити, де він розташований. Якщо відомий кадастровий номер ділянки, то можна знайти інформацію в переліку кадастрових номерів, — пояснив Сергій Фролов.

Департамент АПР запустив карту з 1 червня. Наразі триває робота над внесенням до карти інформації про водні об’єкти, землі водного фонду яких ще не інвентаризовані. Наразі є інформація про 171 водний об’єкт.

Інформацію оновлюватимуть щомісяця з метою належного інформування всіх фізичних та юридичних осіб для залучення охочих до ведення господарювання в галузі рибного господарства.

Для перегляду карти потрібно завантажити KML-файл з інформацією про водні об’єкти та відкрити його у безкоштовній програмі Google Earth Pro (інструкція), у веб-версії Google Earth, або через програму-аналог.

Нагадаємо, у Полтаві планують створити комунальне підприємство, яке управляло б ставками та гідротехнічними спорудами. Наразі міська влада проводить паспортизацію цих об’єктів.

Ян ПРУГЛО, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему