Розмір тексту

Розвиток органічного землеробства на Гадяччині, або Навіщо їхати за кордон, якщо можна працювати на Батьківщині?

Європа вже давно підхопила тенденцію органічного землеробства, головною ідеєю якої є екологічно чиста продукція. Тож нині й Україна відходить від застарілих стандартів роботи на землі та стрімко рухається до справді органічного виробництва.

Полтавщина не є виключенням. Близько 5 років тому розпочалося створення об’єднаного кооперативу по вирощуванню екологічно чистої продукції у Диканському, Гадяцькому та Решетилівському районах. Нині у селі Орданівка Диканського району діє один із найбільших органічних малинників по всій Україні. Його площа складає 13 гектарів. Не дивно, що такий товар наразі в пріоритеті у споживачів, адже продукт вирощують без жодних нітратів та хімікатів, він має сертифікат органік-стандарт, дійсний у всіх європейських країнах.

Гадяччина також долучилася до розвитку органічного землеробства, оскільки завжди намагається взяти на озброєння передовий досвід. Наш край має всі умови, щоб стати потужним центром органічного землеробства — родючі чорноземи, сприятливий клімат та екологію, і найголовніше працьовитих людей!

Відтак близько двох років тому, за ініціативи колишнього голови Гадяцької райдержадміністрації Олексія Матюшенка, заклали перший органічний малинник у районі. Він знаходиться у селі Лютенька і нині має територію в понад 11 гектарів. Тут вирощують англійську високоврожайну ремонтантну малину Джоан Джей (Joan J), яка вже пройшла перевірку в Орданівці. На плантації ТОВ «Сади Гадяччини» облаштовано крапельний полив, завдяки чому вдається рятувати рослини у посушливу погоду. Все ж, попри цьогорічну засуху, очікується досить великий врожай. Планують реалізовувати продукцію не тільки у Гадяцькому районі та Полтавській області, а й відправляти на експорт.

Але найголовніше — це створення нових робочих місць. Українці завжди хочуть гідної оплати праці і часто в пошуках кращого виїжджають за кордон. Найбільше до Європи збирати ту ж саму полуницю, смородину, малину. Проте навіщо їздити за тисячі кілометрів від рідного дому, якщо аналогічна робота є на Батьківщині? Такий масштабний за розмірами сад потребує не тільки сезонних працівників, а й постійних. Тому це чудова альтернатива «заробіткам» за кордоном.

Також важливо підтримувати вітчизняне, тож Лютенський малинник співпрацює з місцевими підприємцями, які купують натуральну продукцію для власного виробництва. Наприклад, екологічно чисту малину використовує підприємство «Рижики» для виготовлення напівфабрикатів. Так само з органічних ягід створює свої десерти і «Кав’ярня на Гетьманській» тощо. Окрім цього Гадяцький район постійно залучає інвестиції для успішного розвитку органічного землеробства.

Лютенський ягідник — це не тільки екологічно чистий продукт, робочі місця для земляків, співпраця з підприємствами, а й наповнення місцевих бюджетів. Адже кошти за оренду землі та сплата податків надходить виключно до Лютенської сільської ради. Тож за всіма критеріями і показниками органічне землеробство на Гадяччині має ясну перспективу.

«Мета нашої команди було зародити і розвинути органічне землеробство у районі. Позаяк це дозволяє створювати нові робочі місця, як постійні, так і сезонні. Тож мешканці нашого району мають можливість працювати на рідній землі, не виїжджаючи за кордон на «заробітки». Переконаний, разом нам вдасться перетворити Полтавщину на провідний центр органічного землеробства. Адже це — екологічно-чиста і корисна продукція, нові робочі місця до людей, інвестиції і додаткові надходження до бюджету!» — запевняє громадський і політичний діяч, колишній голова Гадяцької РДА Олексій Матюшенко.

Тож за всіма критеріями і показниками органічне землеробство на Гадяччині має ясну перспективу і це, безумовно, правильний напрямок!

Андрій ПЕТРОВ

На правах реклами

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему