Розмір тексту

Як створити успішну ОТГ: приклад Щербанівської громади

Новий район у селі Розсошенці
Новий район у селі Розсошенці

Реформа децентралізації розпочалася в 2015 році. Утворена в 2017-му Щербанівська ОТГ постійно входить в десятку найкращих об’єднаних громад України.

Авангардівцям децентралізації було складно, проте зараз вони вже користуються перевагами від об’єднання. Це передусім збільшений у рази бюджет та право самостійно вирішувати майже всі нагальні місцеві питання.

До Щербанівської громади увійшли дві сільради. Бюджет громади збільшився приблизно втричі: раніше становив 28 мільйонів гривень, а нині сягнув 78 мільйонів (разом із державною субвенцією — 112 мільйонів).

Зараз Щербанівська ОТГ — одна з лідерів в Україні за показниками фінансової спроможності. Вона вдало використовує близькість до Полтави та реалізовує амбітні проєкти, зокрема відкриття нового дитячого садочка з басейном на 140 місць, будівництво спортивних об’єктів і нової амбулаторії. Крім того, громада ремонтує старі та будує нові дороги.

Будівництво басейну, яке завершиться в 2020 році Будівництво басейну, яке завершиться в 2020 році

— Важливо розуміти, що ми — господарі у своїй громаді. Децентралізація — це саме той інструмент, завдяки якому можемо самостійно розвєязувати поточні та глобальні завдання, — наголошує голова Щербанівської ОТГ Ігор Процик.

У Щербанівській ОТГ створюють комфортні умови для проживання людей, стараються рівною мірою розвивати всі села, відновлюючи в них інфраструктуру, упроваджуючи соціально значущі проєкти.

Наприклад, в cелі Щербані прклали централізований водогін, до якого тепер може підключитися кожен охочий. А у Розсошенцях багатоквартирні будинки переводять із централізованого та індивідуальне опалення.

Дитячий садочок ЯблунькаДитячий садочок Яблунька

Сільська рада бере на себе обслуговування газових мереж. За рік перекрили дахи, що протікали десятиріччями — у будинках культури в Розсошенцях, Щербанях, у центрі дозвілля «Водограй» у Нижніх Млинах.

Минулого року фактично в усіх навчальних закладах замінили вікна на металопластикові. Утеплили приміщення Розсошенської гімназії, а також зробили двоскатний дах.

— Пріоритет роботи сільської ради — підтримка дітей і соціально незахищених верств населення. Минулого року тільки на оздоровлення школярів спрямували 600 тисяч гривень. Започаткували програму «Дай руку, першокласнику». Згідно з нею повністю зробили ремонт класних кімнат дев’яти перших класів усіх середніх навчальних закладів громади, придбали меблі, навчальне обладнання. Тепер першачкам батьки не купують ні підручників, ні канцелярського приладдя, ні навіть ранців, — наголошує Ігор Процик.

Наприкінці 2019 року Щербанівська ОТГ потрапила в десятку найкращих громад із чисельністю жителів від 10 до 15 тисяч осіб.

Дитячий садочок Яблунька Дитячий садочок Яблунька

Такий рейтинг за окремими показниками виконання місцевих бюджетів протягом дев’яти місяців 2019 року склали експерти Програми «U-LEAD з Європою» та проєкту SKL International. Вони проаналізували дані Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України та сайту «Open budget». Розглядали чотири економічні показники ОТГ. Серед них: доходи загального фонду, рівень дотаційності, питому вагу видатків на зарплати й утримання виконкому.

Загалом експерти проаналізували роботу 124 ОТГ України із населенням 10 — 15 тисяч осіб. Щербанівська громада в цьому довгому переліку посідає 7 місце. Серед інших громад Полтавщини нас випередила Глобинська ОТГ. Про що свідчить 7 місце Щербанівської ОТГ? Громада — не дотаційна. Також має не роздутий, а компактний управлінський апарат. Звичайно, громаді є куди рости. Її поступ залежатиме від того, як розвиватимуться місцеві підприємства. Чим кращі в них будуть справи, тим більше коштів надійде до бюджету та більші шанси на підвищення зарплат матимуть ті, хто там працює. Тож те, що Щербанівська ОТГ зробила для об’єднання, було правильним і пішло на користь усім мешканцям громади.

Децентралізація за п’ять років довела свою доцільність. Переваги реформи відчули всі громади, які вирішили об’єднатися. Збільшений бюджет, право розпоряджатися землею, освітою, культурою, об’єктами інфраструктури на власний розсуд, рента за користування ресурсами — це речі, про які сільради раніше могли тільки мріяти. Але сьогодні вони є реальністю для об’єднаних територіальних громад.

Анна БОНДАРЕНКО

Партнерський проект

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему