Розмір тексту

Тримайте руки та думки в чистоті: особиста гігієна захистить від вірусу, а інформаційна — від паніки

Пандемія коронавірусу показала, яке значення має особиста гігієна. Нині єдиним способом захисту від хвороби спеціалісти називають чисті руки. Так само, в період епідемії і не тільки, велику роль відіграє і гігієна інформаційна. Кожен може вберегти себе від маніпуляцій і штучного нагнітання паніки, дотримуючись простих правил.

Під час карантину ще впливовішими каналами комунікації з навколишнім світом стали інтернет, телебачення та ЗМІ. Щодня на людину звідусіль обрушується потік із сотень новин і думок експертів з цієї теми. Інформаційний простір України та світу зосередився на одній проблемі — коронавірус.

В такій ситуації необхідно контролювати та відсортовувати інформацію. Психологічні реакції людини та її поведінка залежать від отриманих знань. Якщо кілька разів в її поле зору потрапляли повідомлення панічного характеру, мимоволі з’являються тривожні думки.

Інший аспект проблеми — сучасний світ постправди. Інформація на шляху до споживача проходить кілька фільтрів. Будь-яку подію кореспонденти описують в межах редакційної політики видання. Аналітичні огляди ґрунтуються на досвіді та переконаннях самих фахівців.

Боротьба з коронавірусом не повинна стати інструментом для нарощення рейтингів політичних сил напередодні місцевих виборів чи вирішенням власних фінансових питань для бізнесу.

Тому потрібно шукати достовірну інформацію та вміти розпізнавати фейки і маніпуляції. Найкращий варіант — брати дані з першоджерел. Для вірної оцінки ситуації варто дотримуватися інформаційної гігієни.

Декілька порад для правильного сприйняття інформації:

  • Не перевантажуйте себе. Нові знання мають нести користь. Контролюйте їх кількість та якість.
  • Не вірте «голосним» заголовкам. Завжди аналізуйте увесь матеріал.
  • Шукайте, кому вигідно давати інформацію саме в такому ключі. У кожної публікації є кінцева мета.
  • Аналізуйте саме джерело, що публікує інформацію. В Україні більшість ЗМІ підконтрольні олігархічним групам. Будь-яка інформація подається з точки зору, що вигідна керівництву газети, телеканалу чи інтернет-ресурсу.
  • Порівнюйте подачу інформації з декількох джерел. Розгляньте точки зору та аргументацію опонентів. Шукайте першоджерела або свідчення очевидців.
  • Будьте пильними до занадто емоційного матеріалу. Не дайте одиничному шокуючому факту відвернути увагу від загальної картини. Ставтеся критично до висновків кореспондентів, що базуються на їхніх власних почуттях.

Про ситуацію з розповсюдженням коронавірусної інфекції в Україні та світі можна дізнатися на таких ресурсах:

  • На сайті Міністерства охорони здоров’я України публікують офіційну статистику хворих в Україні. Також тут можна переглянути рекомендації МОЗ, алгоритми дій у разі виявлення симптомів і дізнатися телефони гарячих ліній COVID-19 в регіонах;
  • У розділі сайту Всесвітньої організації охорони здоров’я розміщують інформацію та рекомендації від міжнародних експертів. ВООЗ як спеціалізована установа ООН підтримує співпрацю між урядами і партнерами для швидкої протидії поширенню коронавірусу;
  • Worldmeters — англомовний ресурс всесвітніх статистичних даних. У вкладці «Коронавірус» у реальному часі відображається кількість хворих, летальних випадків і тих, хто одужав по всій планеті.
  • В офіційному телеграм-каналі голови Полтавської обласної державної адміністрації Олега Синєгубова можна дізнатися оперативну інформацію щодо ситуації в Полтавській області;
  • На своїй сторінці в мережі «Фейсбук» начальник відділу медицини катастроф Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Володимир Мохначов інформує про впроваджені в області заходів для боротьби з вірусом і алгоритми, які відпрацьовують профільні служби;
  • На сторінці Служби безпеки України можна переглянути інформацію щодо розкритих фейків про коронавірус, які ширяться інтернет-мережею.

Дехто обирає протилежну позицію: дистанціюється від ситуації і вважає, що це все його не стосується, штучно створює навколо себе інформаційний вакуум. Така «стерильність» також шкідлива, адже робить людину вразливою. Кожен повинен робити висновки та мати власну точку зору. Для цього достатньо критично оцінювати будь-які дані й дотримуватися інформаційної гігієни.

Ілона ГОРБЕНКО, Денис СТАРОСТІН

Партнерський проект
Комунікуй або програєш

Редактор проекту:
Денис Старостін

31

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему