Розмір тексту

Перша офлайн зустріч галузі: у Львові відбулася VII Міжнародна нафтогазова конференція Ньюфолк НКЦ

У масках, із дезінфекторами і великим бажанням знайти ідеальне рішення виходу газовидобувної галузі з кризи зібралися у Львові представники газовидобувних і сервісних компаній України.

Уже всьоме вони зібралися у Львові, щоб обговорити головні тенденції галузі та плани на найближчий рік. Цього разу зустріч відбулася з карантинними застереженнями. Але саме завдяки подібним обмежувальним заходам побачити конференцію змогли всі бажаючі у форматі прямої трансляції.

— Цьогоріч наше завдання було дуже просте — навчитися працювати в умовах карантину. Тільки першу сесію нашої конференції онлайн подивилися 7650 людей, я їм дуже за це вдячний, — відмітив директор консалтингової компанії «Ньюфолк» Андрій Закревський. — Найголовніша криза, яка відбулася, полягає у тому, що ми зрозуміли: газ може коштувати дешево. Ми бачимо зараз, що люди говорять не про ціну на газ, а про те, як завдяки технологіям скорочувати витрати на видобуток. Усі розуміють, що треба бурити.

Виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України Артем Петренко назвав першочергові кроки, які потрібно запровадити для допомоги газовидобувній галузі під час економічної кризи та рекордного падіння цін на вуглеводні. Це, зокрема продовження гарантованого державою строку незмінності оподаткування видобутку вуглеводнів із нових свердловин з 5 до 10 років. Важливим є запровадження стимулюючої ренти для відновлення свердловин, що не видобували вуглеводні останні два роки і будуть знову повернуті для виробництва шляхом капітального ремонту, а також впровадження стимулюючої ренти для видобування нафти та конденсату по аналогії із стимулюючим режимом для видобутку природного газу та запровадження стимулів для видобутку нетрадиційних покладів вуглеводнів.

— Ми вважаємо, що Україна за прикладом провідних видобувних країн також має стимулювати інвестиційну діяльність та допомагати у скрутні часи нафтогазовидобувній галузі, яка є ключовим наповнювачем державного бюджету. Першочергові заходи підтримки мають надати можливість компаніям інвестувати у галузь для підтримки видобутку. Водночас надзвичайно важливим є проведення комплексного діалогу з державою та урядом щодо загальної системи оподаткування галузі та приведення її розмірів до середньоєвропейських показників, — зазначив Артем Петренко.

Під час виступу голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах розповів про її оновлену роботу, найближчі аукціони на нафтогазові ділянки, залучення міжнародних інвесторів та сучасний підхід до надання послуг надрокористувачам.

— 2020 року Україна готова запропонувати багато нафтогазових об’єктів для аукціонів та конкурсів УРП. Загалом це понад 30 тисяч квадратних кілометрів. Ми зібрали геологічну інформацію з усіх можливих на сьогоднішній момент джерел. У нас наприкінці минулого року був запущений такий онлайн-продукт, як Інвестиційний атлас. Наразі він налічує понад 140 ділянок, які інвестор може ініціювати для винесення на електронні прозорі аукціони, — говорить Роман Опімах.

Директор дивізіону «Розвідка та видобування» групи Нафтогаз Олександр Романюк окреслив подальше бачення розвитку компанії «Укргазвидобування». Зокрема, він розповів про підсилення команди висококваліфікованими фахівцями, які нещодавно були призначені на ключові керівні посади. Також під час виступу підкреслив важливість співпраці з міжнародними партнерами та перспективність розвитку нетрадиційних покладів вуглеводнів.

— Пандемія коронавірусу, на яку ніхто не очікував, призвела до суттєвого скорочення попиту на вуглеводні і зниження ціни на цей продукт. Нам вдалося пройти перше півріччя з досить невеликими втратами — менш як 1% у порівнянні з минулим роком. Але, зважаючи на обмежені фінансові ресурси, ми суттєво скоротили кількість операцій і наш бюджет. Основними напрямками стратегії є наші традиційні вектори. Це газ щільних колекторів, глибоке та надглибоке буріння традиційних і нетрадиційних покладів, а також вихід компанії на шельф Чорного моря і початок розвідки площі «Дельфін», — говорить Олександр Романюк.

Зі свого боку директор з розвідки та перспективного буріння ДТЕК Нафтогаз Іван Гафич зробив комплексну доповідь. Він навів приклад освоєння запасів глибокозалягаючих горизонтів Мачухського газоконденсатного родовища. Там провели: масштабну 3D сейсміку, моніторинг процесу буріння і експлуатації в реальному часі, високотехнологічні геофізичні дослідження. Були залучені досвідчені міжнародні компанії та великі інвестиції. За словами Івана Гафича компанії ДТЕК Нафтогаз вдалось успішно освоїти важковидобувні запаси газу на території родовища завдяки інноваційним технологіям.

— Мачухське родовище відносять до найскладніших в Україні та світі, як за геологією, так і з точки зору гірничо-геологічних умов розробки. На ньому аномально високий тиск і температура. Також складна архітектура карбонатної платформи. Тому протягом чотирьох років компанія системно інвестувала в дослідження даного регіону робіт для планування глибокого буріння та розробки ефективної і технологічно обгрунтованої програми, — розповів Іван Гафич.

Іван Гафич підсумував, що завдяки інтегрованому підходу до освоєння Мачухського родовища та інноваційному підходу до нових технологій, ДТЕК Нафтогаз отримав зменшення прямих витрат на глибоке буріння (в 2,5 скорочення термінів будівництва свердловин), ріст дебітів нових свердловин з 300-350 тис. кубометрів на добу до 400-650 тис. кубометрів на добу, відкриття нового перспективного блоку на родовищі та нарощення 2 млрд кубометрів запасів газу.

Довідково

АТ «Укргазвидобування» — найбільша газовидобувна компанія країни, що входить до Групи Нафтогаз і забезпечує близько 73% видобутку газу в країні. Основний видобуток на Полтавщині забезпечує філія товариства — газопромислове управління «Полтавагазвидобування».

ДТЕК Нафтогаз — найбільша приватна газовидобувна компанія в Україні. 2019 року видобула 1,66 млрд кубометрів природного газу, що є історичним рекордом серед приватних газовидобувних компаній. Компанія працює на території Шишацького та Миргородського районів та у Мачухівській ОТГ. Багато років реалізує програми соціального партнерства з цими громадами, щороку фінансуючи соціальні проєкти на 10 млн грн.

Рена ДАРСАНІЯ

Партнерський проект
Газ Полтавщини

Редактор проекту:
Катерина Кролевська

528

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему