• Головна
  • До Полтавського аеропорту приміряються німецькі інвестори
13:30, 19 травня 2017 р.

До Полтавського аеропорту приміряються німецькі інвестори

У Полтавській ОДА відбулася нарада щодо перспектив розвитку ПОКП «Аеропорт-Полтава».

Серед присутніх були в. о. гендиректора аеропорту Юрій Колісник, керівник проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» Ірина Брижань та його ментор Матіас Ельгер.

Проект «Інтегрований розвиток міст в Україні» виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Уряд Німеччини фінансує проект у розмірі 4 млн євро, Уряд Швейцарії надає майже 2 млн. Окрім Полтави, в ньому беруть участь Житомир, Вінниця та Чернівці.

Ментор проекту Матіас Ельгер завітав до Полтавської ОДА, щоб дізнатися, які в області є ідеї щодо перспектив розвитку аеропорту. Адже тривалий час об’єкт був законсервований. Він зазначив, що важливо відновити інфраструктуру для поновлення зв’язків, які вплинуть на економічний розвиток.

— Для Полтавщини питання аеропорту є чи не найактуальнішим. У нас великий потенціал, і географічне розташування лише сприятиме розвитку, — говорить начальник управління інфраструктури та туризму Полтавської ОДА Олександр Колесников.

— Керівництво області докладає зусиль для реанімації цього інфраструктурного об’єкту, але темпи виконання програми здебільшого залежать від фінансування. Тому Полтавщина зацікавлена у будь-якій співпраці. Олександр Колесников повідомив, що найближчими днями оголосять конкурс на проекти будівництва аеровокзалу та огорожі навколо летовища, на які виділено близько 1 млн грн.

Самі ж роботи, за розрахунками попередніх років, коштуватимуть не менше 35 млн грн.

Розпочати реконструкцію заважає лише відсутність фінансування. Тож або знайдеться інвестор, або місто має взяти на себе частину фінансування.

В. о. генерального директора ПОКП «Аеропорт-Полтава» Юрій Колісник наголосив на географічно зручному розташуванню аеропорту поблизу траси міжнародного значення Київ-Харків та вільні підходи в плані авіаційних вимог. Також уточнив, що повністю підприємство ніколи не консервувалося й завжди отримувало сертифікати:

— Аеропорт і зараз сертифікований на внутрішні авіаперевезення. Для виходу на міжнародний рівень, слід реконструювати термінал, побудувати огорожу та отримати відповідний статус. Зараз функціонує льотна школа, де навчаються курсанти-пілоти, виконуються чартерні рейси, є система нічної посадки літаків. На нараді обговорили доцільність функціонування підприємства при діючих аеропортах у сусідніх областях.

Фахівці Полтавщини неодноразово досліджували актуальні напрямки польотів, а також аналізували відстань до найближчих аеропортів і можливий вплив на пасажиропотік.

Як приклад навели Миколаїв та Херсон, які знаходяться на відстані 60 км та однаково успішно функціонують. В разі необхідності, місцеві посадовці пообіцяли надати для роботи висновок київських фахівців, замовлений у 2015 році.

Це аналіз з техніко-економічним обґрунтуванням про очікувані сильні та слабкі сторони функціонування підприємства. Іноземний гість поцікавився основними напрямками туризму, які розвиватиме область, найбільшими принадами для туриста, та на яку цільову аудиторію спрямовуватимуть зусилля.

— Щодо туризму, є можливості й потенціал бути на рівні Франції, яка за минулий рік прийняла близько 70 млн туристів. Наявність міжнародного пункту пропуску зіграє для цього велику роль, — говорить Олександр Колесников.

— У нас багата історія, Полтавщина є батьківщиною багатьох видатних особистостей. Є безліч культурних та історичних пам’яток, активно розвивається зелений туризм, є оздоровчі курорти. — Не смійтеся, якщо неправда, але чув, що поряд з Полтавою є майданчик для автоперегонів, — поцікавився Матіас Ельгер.

— Якого рівня там можуть проводитися змагання? Ми хочемо розвивати Полтаву як екологічно чисте місто, але автоперегони — річ не зовсім екологічна. Зараз існують перегони електромобілів. Це б допомогло створити новий імідж міста, яке організовує перегони на електромобілях. Якщо це серйозно розвивати, то нове обличчя міста в подальшому привабить велику кількість туристів.

Ірина Брижань запитала, чи проводяться в Полтаві ночі музеїв. А також повідомила, що буде профінансований невеликий демо-проект на 50 тис. євро, і планується зі швейцарських коштів оплатити обраний інфраструктурний проект для Полтави. На її думку, це б могла бути розв’язка поблизу Макдональдса. Матіас Ельгер застеріг, що не варто починати з лоукостів заради приваблення туристів, оскільки потім складно виходити з рівня лоукостерів до середнього. Порадив розвивати туристичне середовище, яке б відповідало більш високим стандартам і потребам туристів. Один з таких видів — культурний туризм. Як приклад, навів Пермь — місто з колись високим рівнем злочинності, звідки люди після навчання намагалися одразу виїхати. Новий мер у перший рік на посаді 60% бюджету вклав у культуру. Вони відреставрували музеї й оперу, створили майданчики для творчості. На сьогодні мають найкращі вистави й приймають гостей з усього світу.

Прес-служба Полтавської ОДА

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#полтава #аеропорт
Оголошення
live comments feed...