• Головна
  • На період дії карантину заборонили припиняти електропостачання громадянам
15:30, 1 квітня 2020 р.
Надійне джерело

На період дії карантину заборонили припиняти електропостачання громадянам

На період дії карантину заборонили припиняти електропостачання громадянам

Держенергонагляд звернувся до операторів систем розподілу електричної енергії й електропостачальних організацій та наголосив на необхідності дотримання вимог законодавства і відповідно до нього не обмежувати та/або не припиняти постачання електричної енергії споживачам на період дії карантину.

Такі норми прописано у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». Зокрема, у підпунктах 4 та 5 пункту 3 розділу І закону зазначено, що на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби, та протягом 30 днів із дня його відміни забороняється нараховувати та стягувати неустойки (штрафи або пеню) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, а також припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.

В умовах карантину та надзвичайної ситуації, яку 25 березня було запроваджено на всій території країни, чимало громадян не зможуть вчасно та у повному обсязі оплатити комунальні платежі, тому Держенергонагляд закликав ліцензіатів із розподілу електроенергії та електропостачальників із розумінням та відповідальністю поставитись до ситуації, що склалась. Послуги з постачання електричної енергії мають надаватись споживачам безперервно. Перерви у постачанні можуть виникати у випадку ремонтних та профілактичних робіт, а також робіт із ліквідації аварій.

Довідково, відповідно до абзацу 5 підпункту 2 пункту 4 статті 9 Закону України «Про ринок електричної енергії» Держенергонагляд здійснює державний енергетичний нагляд за дотриманням учасниками ринку (крім споживачів) встановленого нормативними документами з питань електроенергетики порядку застосування оператором системи передачі, оператором системи розподілу та електропостачальником заходів з обмеження та/або припинення постачання електричної енергії споживачам.

За матеріалами Урядового порталу

Раніше ми писали В Україні – 669 інфікованих коронавірусом

Бажаєте отримувати найважливіші новини Полтави у месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Карантин #електропостачання
Оголошення
live comments feed...