• Головна
  • Як у Полтаві проходять джем-концерти? – розповідають музиканти (ВІДЕО)
13:30, 11 липня 2020 р.
Надійне джерело

Як у Полтаві проходять джем-концерти? – розповідають музиканти (ВІДЕО)

Як у Полтаві проходять джем-концерти? – розповідають музиканти (ВІДЕО)

Свічки, темрява та медитативні звуки барабанів – у такій атмосфері збираються полтавські джем-музиканти, аби поімпровізувати для власного задоволення у вільний, від буденного життя, час.

Ми поспілкувалися з учасниками джем-сейшн у Полтаві – барабанщиками студії "САТТВА", яка займається організацією і проведенням джем-заходів, та дізналися як проходять у Полтаві джем-концерти.

- Я зовсім не думала про те, щоб грати на чомусь - тому що довгий час ненавиділа музику, і все, що з цим пов'язано, "дякую" за це школі мистецтв, - згадує Олександра.- Якось сиділа в гостях у друга, і побачила у нього барабан, довго свердлила очима, а потім вирішила попросити пограти. А далі воно пішло-поїхало. Відкрила для себе музику з нового боку - ніколи не знала, що таке імпровізація і взагалі - "а що, так можна було грати?". Музику я до цього сприймала як процес заучування якогось твору і його подальшої гри, а ось що можна просто грати - це було для мене справжнє відкриття. Грати на інших інструментах я навряд чи зважуся, а ось ударні - це моя тема. Граю десь два роки, але так щоб більш-менш регулярно – то рік, з того моменту, як у мене з'явився власний барабан. Раніше ми грали в залі десь раз або два на тиждень. В принципі, коли зберемося, тоді і граємо. Зараз літо, так що проблем з місцем не має – обираємо різні локації на свіжому повітрі.

Людмила Шевченко розповідає:

- Сфера мистецтва завжди була для мене незамінною частиною життя. Музика, театр, мистецтво - те, що робить нас по-справжньому вільними, усвідомленими, чутливими. Перше захоплення ритмами і момент, який залишив дуже сильний відбиток у моєму сприйнятті, стався одного разу в Лондоні. Там я потрапила на великий барабанний джем під відкритим небом. Зібралося більше десятка барабанщиків, з джембе, Конга, та іншими інструментами. Акустика місця і захоплюючі ритми створювали неймовірний простір, який занурює в іншу реальність.

Людмила продовжує:

- Кілька місяців тому ми з донькою пішли до Каті Гаврилової на заняття з музичної імпровізації. І тут тема ритмів захопила мене більше, ніж дітей. Рідні подарували мені барабан і я дізналася, що в Полтаві є навіть “Школа джембе”. З нетерпінням чекала кожного заняття, атмосфера в школі дуже доброзичлива. Расул тонкий психолог і відмінний учитель. Зібралася компанія веселих, інтелектуальних і просто класних людей. Після занять в школі спілкування переходило в дружні посиденьки за чаєм. Рада і ціную те, що з кожним з них знайома. У барабанах мене захоплює можливість бути і структурованої, тримати ритм, і просто віддаватися потоку та імпровізувати. І взагалі це класний челлендж “і lifelong learning”!

Організатор джем-концертів студії "САТТВА" Дар’я Дяченко ділиться:

- Насправді організувалося все швидко та само собою - зібралися хлопці барабанщики і приводили багато друзів. Так зібралася компанія як і професійних музикантів, так і просто любителів. Щоб підтримати цю затію, я і взялася за пошук приміщення, та всіх організаційних і рекламних моментів. У минулому році в Полтаві також була організована барабанна школа (гри на “джембе”). У цьому році був вже другий рік її існування. Багато барабанщиків познайомилися, зустріли однодумців і надихнулися грати саме завдяки цій школі. Взагалі джем-сейшн - це гра не тільки на барабанах, а і на будь-якому іншому музичному інструменті. Головне тут - музична імпровізація.

Полтавські джем-музиканти люблять збиратися не тільки у приміщенні, особливо у літній час – вони залюбки грають на Співочому полі, по вулиці Жовтневій чи в Обсерваторії. Долучитися до гри може кожен бажаючий, хто має почуття ритму та хоче творити унікальну імпровізаційну музику.

Як у Полтаві проходять джем-концерти? – розповідають музиканти (ВІДЕО), фото-18
Як у Полтаві проходять джем-концерти? – розповідають музиканти (ВІДЕО), фото-19

Довідково, Джем-сешн (також джем-сешн, джем-сейшен або джем-сешен; від англ. Jam session) - спільна послідовна індивідуальна і загальна імпровізація на задану тему. Музичне дійство, коли музиканти збираються і грають без особливих приготувань і певної угоди, або коли взяти інструмент і виступити може кожен з присутніх.

Зазвичай відбуваються після концерту, при зустрічі на гастролях кількох музичних колективів, коли після концертів музиканти збираються разом пограти і поімпровізувати у вільному стилі. Таким чином вони знайомляться один з одним як професіонали, демонструючи свою майстерність. Слово джем може бути більш вільно використано для позначення будь-якої натхненної або імпровізованої частини музичного виконання, особливо в рок або джаз-музиці. Джем-сейшени зазвичай проводяться для задоволення самих виконавців, а не для публічного виступу.

Джем-сейшени часто використовуються для створення нового матеріалу, аби знайти підходяче аранжування, або просто для зустрічі і спільної практики. Джем-сейшени можуть бути засновані на вже існуючих піснях і формах, узгодженої послідовності акордів або партитурі, запропонованими учасниками, або можуть бути повністю імпровізаційними. Джем-сейшени можуть варіюватися від дуже вільних зібрань любителів до досвідчених імпровізованих сесій звукозапису, призначених для публічного виступу.

Раніше ми писали Як займатися йогою в домашніх умовах: практичні поради від полтавського інструктора з хатха-йоги

Бажаєте отримувати найважливіші новини Полтави у месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram  https://t.me/polltava0532ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Полтава #джем #барабанщики
Оголошення
live comments feed...