Розмір тексту

Вуличні написи розповіли про расову дискримінацію у Полтаві

Хтось, явно, невдоволений тим, що у Полтаву приїжджають іноземці
Хтось, явно, невдоволений тим, що у Полтаву приїжджають іноземці | Фото: poltava.pl.ua

Стіни будинків Полтави говорять про расову дискримінацію у місті більше, ніж офіційні джерела

Учорашній день, 21 березня, вважають Днем боротьби за ліквідацію расової дискримінації. У зв’язку з цим журналісти нашого видання вирішили дізнатися, чи є в Полтаві прояви національних утисків.

У Кадетському корпусіУ Кадетському корпусі

Чи є в Полтаві факти расової дискримінації? З цим запитанням ми звернулися до Юрія Сулаєва, начальника прес-служби УМВС України в Полтавській області. Як виявилося, за словами правоохоронця, протягом останнього року до міліції не було жодного звернення з приводу утисків на підґрунті расової дискримінації: ні від полтавців, ні від іноземців.

— Були випадки хуліганства по відношенню до іноземних громадян. Проте вони не мали окраси національної ненависті. При цьому й самі іноземці, будучи напідпитку, бувало, порушували закон. Але це виняткові випадки. Особливо на стан криміногенної обстановки у місті вони не впливають. Але стосовно фактів, щоб когось били через його національну приналежність тощо, до нас ніхто не звертався, — прокоментував Юрій Сулаєв.

Свастика у районі центрального ринку (перехрестя Шевченка та Рози Люксембург)Свастика у районі центрального ринку (перехрестя Шевченка та Рози Люксембург)

Символ фашизму заклеїли рекламоюСимвол фашизму заклеїли рекламою

Однак у Полтаві відомі випадки, коли іноземці проявляли агресію у відповідь на образи українців стосовно народності перших. Так, 4-ого грудня минулого року біля гуртожитку ПНТУ імені Юрія Кондратюка сталася бійка. Як пояснили тоді правоохоронці, хтось почав лаяти іноземців, і вони вирішили відповісти на образи силою.

Випадок расової дискримінації був зафіксований і в розважальному закладі «Спайдер». У минулому році на вечірку до клубу запровадили фейс-контроль: вхід був тільки для осіб російської та української національностей. На питання, чи не вважає адміністрація клубу це проявом расової дискримінації, нам відповіли: «Ні, це не дискримінація; це фейс-контроль

Чотирнадцять слів неонацистського ідеолога Девіда Лейна та закодоване «Heil Hitler!» (зупинка "1100-річчя Полтави")

Надписи не тільки "вітають Гітлера", а й висловлюють незадоволення правоохоронцями ("a.c.a.b" -  у перекладі з англійської та у розшифрівці - "Усі поліцейські - виродки")Написи не тільки "вітають Гітлера", а й висловлюють незадоволення правоохоронцями ("a.c.a.b" -  у перекладі з англійської та у розшифрівці - "Усі поліцейські - виродки")

Про ксенофобію у Полтаві можуть розповісти і стіни. До речі, роблять вони це красномовніше, ніж офіційні джерела. Так, дехто висловлює свою думку з приводу проживання іноземців в Полтаві на парканах та фасадах житлових будинків. Наприклад, стіни рясніють зображеннями свастики та закликами не пускати іноземців до нашої України. Чи не є це свідченням того, що расова дискримінація таки має свої прояви в Полтаві? А згадаймо бліц-опитування «Полтавщини» про ставлення городян до іноземців у нашому місті. Тоді певний відсоток людей дав негативні відгуки про арабів.

Вул. ПушкінаВул. Пушкіна

Думки полтавців, викладні у формі надписів на стіні житлового будинку біля біля стадіона "Ворскла"Думки полтавців, викладні у формі написів на стіні житлового будинку біля стадіона "Ворскла"

Мимоволі згадуються слова відомого німецького філософа Артура Шопенгауера: «Коли людині немає, чим пишатися, вона починає пишається своєю національністю». Бути гордим за свій народ — це прояв любові до Вітчизни. Патріотам честь і шана. Але при цьому... Хіба ми маємо право ненавидіти інші національності? Хто забув про те, що на Землі живуть ЛЮДИ?

Георгій ВОЛОШИН, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему