Розмір тексту

Герой України прагне повернути країні єдине підприємство з виробництва дитячого харчування

Герой України Микола Гавриленков
Герой України Микола Гавриленков | Кадр з відео телеканалу ІРТ

Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів є ласим шматом для закордонних «інвесторів»

У переддень святкування дня святого Миколая — заступника української малечі, у Господарському суді Полтавської області розглядалося так зване «дитяче» питання. Тут мала вирішитися доля єдиного в нашій державі підприємства з виробництва дитячого харчування — Хорольського молококонсервного комбінату дитячих продуктів. 18 грудні в суді мали розглянути справу № 917/429/13-г за позовом ТОВ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» (м. Хорол Полтавської області) до ВАТ «Нутрінвест» (м. Москва, Російська Федерація) про визнання недійсними договорів купівлі-продажу цінних паперів.

Щоправда, до розгляду позову по суті справа нинішньої середи так і не дійшла. Оскільки знову відбулася заміна представника відповідача, то опоненти звернулися до судді з клопотанням перенести розгляд справи, доки з нею не ознайомляться.

— Шановний суддя, минуле засідання відбулося 22 листопада 2013 року, зараз у нас 18 грудня. Мені здається, що було достатньо часу від минулого засідання, щоб вивчити справу, — клопотання намагалася опротестувати адвокат позивача Олена Синенко. — Тому заперечую і прошу звернути увагу на те, що йде звичайне затягування справи.

Адвокат відповідача парирував: мовляв, якщо розгляд не перенесуть, то «будуть порушені права процесуальні та права відповідача і представника третьої особи, відповідно якої вирішується даний спір. Тобто фактично ми будемо позбавлені права на захист». Після п’ятихвилинної наради судді вирішили розгляд справи знову перенести. Дату та час нового засідання буде повідомлено додатково.

Лист ПрезидентуЛист Миколи Гавриленкова до Президента України (Збільшити)

Лист ПрезидентуЛист Миколи Гавриленкова до Президента України (Збільшити)

Лист ПрезидентуЛист Миколи Гавриленкова до Президента України (Збільшити)

Як прокоментувала ситуацію адвокат Олена Синенко, позовну заяву було подано ще 11 березня нинішнього року. На календарі вже грудень, та за цей час справу так і не вдалося розглянути по суті. І все ж позивач в особі колишнього й незмінного директора комбінату, Героя України Миколи Гавриленкова, а нині директора ТОВ «Хорольський МККДП», відступати не збирається, бо переконаний у своїй перемозі. Микола Протасович прагне відсудити у російського власника акції єдиного вітчизняного підприємства з виробництва дитячого харчування, оскільки переконаний, що це справа державної ваги. Та й серце болить за завод у Хоролі, на який прийшов працювати у 1974 році. Тим паче, що Героя України насторожує доля аналогічного підприємства в Росії. Воно свого часу працювало в підмосковному місті Істра і знаходилося у власності того ж інвестора, що й Хорольський МКК. Щоправда, нині російське підприємство стало підрозділом голландської компанії «Нутриція»...

— З пропозицією продати їм комбінат «Нутриція» виходила ще за часів, коли Полтавську область очолював Євген Томін, — говорить Микола Гариленков. — На акціонерів навіть тиснули. Та, мабуть, дослухалися до інтуїції — й відмовилися від продажу. Інакше б підприємства в Хоролі вже не було. Проте інвестиції тоді комбінату були дуже потрібні. Перед цією дилемою у 2005 році, оскільки обладнання пропрацювало понад 30 років, застаріло і його потрібно було міняти. Для такої потужної модернізації підприємству потрібні були чималі кошти. Інвестора знайшли в особі московської компанії «Нутрітек», яку очолює Георгій Сажинов. Компанія на той час вже володіла аналогічним підприємство в підмосковній Істрі. Москвичі готові були вкласти кошти у модернізацію виробництва, придбати нове імпортне обладнання і розвивати підприємство. Колектив на загальних зборах, послухавши інвестора —і вирішив продати контрольний пакет акцій. В договорі купівлі-продажу було записано, що інвестор зобов’язується протягом півроку внесе 25 мільйонів гривень коштів. Одночасно й ТОВ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів», яке акції й продало, мало витратити на модернізацію комбінату 12,5 мільйонів гривень.

Проте, за словами Миколи Протасовича, інвестор своїх обіцянок не виконав. А сама угода була порушена відразу по трьох пунктах.

— По-перше, комбінат так і не дочекався обіцяних інвестицій. Тричі на підприємстві збирали загальні збори, аби обговорити питання інвестування коштів та емісії акцій з цією метою — і тричі росіяни відмовлявся виносити питання на порядок денний, — коментує Микола Гариленков. — У 2009 році Хорольський комбінат знаходився на межі банкрутства, заборгував велику суму агропідприємства за молоко. І в цей період, бачачи такий стан, я, як колишній директор комбінату й директор ТОВ, пішов на те, аби односторонньо зробити інвестиційні вливання у виробництво. На прохання спостережної ради підприємства та керівництва комбінату було закуплено обладнання на 13 мільйонів 700 тисяч гривень. Це дозволило після його монтажу випускати на комбінаті продукцію, що відповідала б світовим стандартам. З цього моменту збільшилася кількість продукції, проданої на вітчизняному ринку. І підприємство запрацювало прибутково. Бачачи, що на комбінаті з’явилися гроші, інвестор прислав до Хоролу з Росії обладнання, що вже було у вжитку (фактично брухт) на 13 мільйонів гривень. Кошти, відповідно, були взяти з прибутку комбінату. Хоча насправді це обладнання нікому не було потрібне — то була звичайне викачування коштів, воно й досі незмонтоване. Натомість й по сьогодні все закуплене імпортне обладнання, яке експлуатується, не оформлене й не прийняте на баланс підприємства. Жодних акцій на цю суму не випустили. Хоча я неодноразово звертався і листами, і в усній формі, їздив з цього питання до Москви в офіс компанії «Нутрітек». Проте мене не почули.

По-друге, договором купівлі-продажу заборонялося протягом п’яти років продавати підприємство третім особам. Та без відома акціонерів, російський інвестор продав частину акцій Міжнародній комерційні компанії «Нутрітек Інтернешнл Корп» з пропискою на Британських островах.

— По-третє, як нам стало відомо, — додає Микола Протасович, — не поставивши до відома акціонерів, хоча угодою все це було передбачено, інвестори віддали наш комбінат під заставу, взявши кредит на 2,5 мільярди гривень. Хоча саме підприємство й сотої частини цієї суми не варте...

Микола Гавриленков категорично відкидає звинувачення нинішніх власників у тому, що ініційовані ним суди — це спроби рейдерського захоплення підприємства. Відкидає й твердження опонентів, що вони прагнуть розвивати виробництво і вкладати кошти у Хорольське підприємство.

— Коли ми продавали контрольний пакет акцій, комбінат закуповував і переробляв щодоби понад 400 тонн молока. Його, поміж іншим, закуповували екологічно чисте, зокрема і в Героя України, керівника агрофірми «Агроекологія» Семена Антонця. Зараз комбінат переробляє всього лише 20 тонн сировини на добу — говорить мовою цифр Микола Гавриленков. — Скорочують працівників, робочі місця. А що стосується нібито перенесення виробничих потужностей з Росії до України, то підприємство в Істрі викупила компанія «Нутриція». Комбінат розібрали й налагодили власне виробництво, щоб заволодіти ринком. Для порівняння імпортна продукція вся стерилізована, тобто виробництво дитячого харчування відбувається при температурі понад 120 градусів — і всі вітаміни та ферменти, що входять до складу молока, руйнуються. Наш продукт не стерилізується: температурна обробка низька — 87 градусів. Дитяче харчування ми виготовляємо із вітчизняного, екологічно чистого молока. Таким чином підтримує українських аграріїв, адже з держбюджету за кожну тонну молока для дитячого харчування сільгосппідприємства отримують по 750 гривень дотації. Решта компонентів для дитячого харчування теж вітчизняні. На сьогодні Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів — це єдине підприємство на Україні, яке випускає дитяче харчування для малюків від народження і до 3 місяців та від 3 місяців до року. У малюків та батьків має бути вибір — купувати імпортні продукти чи віддати перевагу вітчизняному виробнику. Переконаний, щоб зберегти майбутнє покоління нашої держави, цей завод потрібно зберегти, щоб він залишився в Україні!

Андрій ПЕТРОВ, «Полтавщина»

Останні новини

Полтавщина:

Наш e-mail:

Телефони редакції: (095) 794-29-25 (098) 385-07-22

Реклама на сайті: (095) 750-18-53

Запропонувати тему