20 Травня,
01:13

Пам'ятник жертвам голодомору відкрили в Супрунівці

18 Червня 2009 17:06   557
ads
Пам’ятник жертвам Голодомору 32-33 років відкрили 18 червня в селі Супрунівка Полтавського району. В церемонії відкриття взяв участь голова Полтавської облдержадміністрації Валерій АСАДЧЕВ, заступник голови обласної ради Петро ВОРОНА, голова Полтавської райдержадміністрації Сергій АНТОНЮК та голова райради Олександр ЯКОВЕНКО.

Пам’ятний знак у Супрунівці коштував близько 30 тисяч гривень, однак на його спорудження не витрачено жодної копійки бюджетних грошей, тільки добровільні пожертви громади села та спонсорські внески. Цей пам’ятник – нагадування про злочинні дії комуністичного режиму, який будував безбожну імперію, і водночас це шана українцям, безвинно знищених в роки геноциду, - так сказав під час відкриття пам’ятника Єпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ Київського патріархату Федір, якій відправив панахиду по жертвах більшовицького терору.

За час, відколи Президент Віктор ЮЩЕНКО підняв тему Голодомору в Україні, пошуковим групам на Полтавщині вділося встановити більше тисячі місць масового поховання жертв геноциду, де в пам’ять про загиблих громада збудувала меморіали, монументи або ж пам’ятники. Вдалося встановити тисячі імен людей, які постраждали в роки великого голоду, і головне – задокументувати спогади очевидців. Минуло б ще кілька років, і в Україні просто не лишилося свідків страшної трагедії, які могли б розповісти правдиву історію про жахливі 32-33 роки, - з цього почав свій виступ перед присутніми голова Полтавської облдержадміністрації Валерій АСАДЧЕВ. За його словами, в історії криється відповідь на дуже багато запитань сьогодення.

„Відтворюється дуже масштабна картина Голодомору, яка відбулася на теренах України і Полтавщини. Свідчення, що це не були якісь випадкові події. Бо випадкові речі не можуть відбуватися в таких колосальних масштабах. Загальна кількість людей, постраждалих від Голодомору, оцінюється в сім, вісім...до десяти мільйонів, і важко ,навіть, сказати точно скільки”, - зазначив голова Полтавської облдержадміністрації.

Валерій АСАДЧЕВ провів паралелі з іншими історичними подіями, зокрема Полтавською битвою, коли українців намагалися якщо не знищити фізично, то принаймні роз’єднати. Це за , його словами, відбувається і до цього часу, бо нас не хочуть бачити єдиною потужною силою.

„Ми бачимо що й сьогодні політика, яка ведеться, в тому числі і зовнішніми силами, направлена на те, щоб Україна не постала єдиною потужною державою. А вона такою є : і за своєю територією, і за чисельністю населення, і за потенціалом економічним, промисловим, аграрним. Нас розводять весь час, щоб ми тільки сварилися між собою і ніколи не об’єдналися в єдину потужну силу”, - наголосив Валерій АСАДЧЕВ, закликавши всіх зробити висновки з уроків історії та до єднання.

Присутні на відкритті поклали квіти до підніжжя пам’ятника та вшанували хвилиною мовчання всіх українців, які загинули в роки Голодомору 32-33 років.
Прес-служба ОДА
Все новости раздела →
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок