28 Березня,
13:06

Медики наводять основні помилки батьків при самостійному лікуванні ГРВІ у дітей

27 Жовтня 2016 09:50   541
Не всі замислюються над шкідливістю самолікування, скільки б лікарі не застерігали про це. Тому, коли дитина захворіла, батьки не завжди звертаються до сімейних лікарів. Дехто з них намагається ставити діагнози за порадами знайомих та обирати медичні препарати за допомогою реклами чи Інтернету. Така самовпевненість може нашкодити здоров’ю дітей.

Дитячі гострі респіраторно-вірусні інфекції зустрічаються дуже часто. І нерідко батьки практикують лікувати дітей самостійно, здійснюючи при цьому грубі помилки. Більшість застудних захворювань у дітей, якщо займатися самолікуванням, призводять до хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту, нирок, до появи алергії та нечутливості до лікарських препаратів. Крім того, одним із наслідків є затримка психомоторного розвитку.

ГРВІ у малюків не завжди можна швидко розпізнати. Спочатку вони проявляються порушенням сну, відмові від їжі та неспокої. І лише потім батьки помічають основні ознаки: нежить, чхання, високу температуру, кашель.

Отже, які найпоширеніші помилки роблять батьки при самостійному лікуванні ГРВІ у дітей?

Прагнення якомога швидше знизити температуру.

Підвищення температури тіла виникає при самих різних захворюваннях. Тому спочатку слід встановити причину, що спричиняє її підвищення. Пам'ятайте і про те, що висока температура – це своєрідна захисна реакція імунної системи. Її медикаментозне зниження може завдати шкоди організму. Саме тому лікарі рекомендують не застосовувати жарознижуючі засоби, якщо температура у дитини не вище 38,5°С. Набагато краще збільшити тепловіддачу. Наприклад, розкутати дитину або обтерти її водою кімнатної температури. Можна охолодити лоб вологим рушником. Якщо температура підвищилася значно і ви розумієте, що без жарознижуючих не обійтися, у жодному разі не давайте маленькій дитині анальгін і аспірин.

Бажання укутати дитину при підвищенні температури тіла.

Це призводить до порушення тепловіддачі. В результаті може різко погіршитися стан хворої дитини. Навпаки, намагайтеся, щоб одяг був вільним і легким.

Регулярний прийом жарознижуючих препаратів.

Це може призвести до серйозних побічних ефектів. Давати повторну дозу ліків можна лише при різкому підвищенні температури. Категорично забороняється приймати одночасно жарознижувальні та антибіотики. Такі помилки можуть призвести до серйозних збоїв у роботі шлунково-кишкового тракту.

Застосування антибіотиків при лікуванні всіх простудних захворювань.


Антибіотики на віруси не діють. Більше того, вони "дають зелене світло" мікроорганізмам, які намагаються проникнути в легені і викликати захворювання. Також антибіотики змінюють склад мікрофлори кишківника дитини, знижують його імунітет.

Безконтрольне фітолікування.


При самостійному лікуванні можна застосовувати трав'яні збори, до складу яких входить ромашка, календула, шавлія, евкаліпт. Але не забувайте про правильне дозування і протипокази. Особливо це стосується дітей-алергіків.

Страх переохолодження.

Хвора дитина потребує припливу свіжого повітря. Частіше провітрюйте кімнату, регулярно проводьте вологе прибирання. Це полегшує дихання.

Спроби лікувати нежить судинозвужувальними препаратами.


Так, вони полегшують дихання, але не усувають справжню його причину. Їх можна застосовувати тільки перші три дні, після чого вони посилюють нежить і викликають побічні явища. Тому для промивання носа рекомендується використовувати сольові розчини.

Домашнє фізіолікування.


Практично всі батьки люблять лікувати маленьких дітей гірчичниками, банками, пластирами. Їх ефективність, на жаль, не доведена. Більше того, застосування всього цього може призвести до алергії.

Прагнення ситно нагодувати дитину.

Під час ГРВІ змінюється рухливість кишківника. І якщо дитина відмовляється їсти, не змушуйте її. Інакше справа закінчиться блюванням. Їжа повинна бути легкозасвоюваною (омлет, бульйон, йогурти, фрукти). Бажано давати якомога більше рідини.

Дитина повинна лежати весь час у ліжку.

Постільний режим лікарі рекомендують дотримуватися в перші три дні, коли, як правило, тримається висока температура. У всі інші дні дитина може і відпочивати, і спати (залежно від самопочуття). Нехай ваше дитя самостійно визначить свій режим дня. Це принесе набагато більше користі, ніж лежання.

Дитячий організм – це досить складний механізм, і будь-які втручання повинен рекомендувати досвідчений лікар. А самолікування для дитини може бути вкрай небезпечним. Отже, для того щоб захистити здоров’я дітей та вберегти їх від небезпечних наслідків самолікування, батьки завжди повинні звертатися до лікувальних установ при перших проявах захворювання.
Прес-центр Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА
Рекомендуем почитать
11 Грудня 14:15,   1167
У Полтаві за минулий тиждень (за інформацією управління охорони здоров'я міськвиконкому) народилося 73 немовлят: 44 – немовляти чоловічої статі та 29 маленьких полтавок. ...
06 Грудня 09:38,   779
У Департаменті охорони здоров’я Полтавської ОДА обговорили результати навчальної поїздки спеціалістів області до медзакладів Великобританії.
28 Листопада 13:12,   797
Урядова програма «Доступні ліки» почала діяти з квітня 2017 року. За цей час міські жителі отримали ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронх ...
27 Листопада 15:00,   672
У Полтаві за минулий тиждень (за інформацією управління охорони здоров'я міськвиконкому) народилося 82 немовлят: 43 – немовлят чоловічої статі та 39 маленьких полтавок. ...
24 Листопада 10:31,   1076
За інформацією завідувача Кременчуцьким міськрайонним відокремленим підрозділом лабораторних досліджень Василя Товстого, у минулому епідсезоні 2016 – 2017 років серед населен ...
22 Листопада 09:28,   657
Пацієнти Новомартиновицької амбулаторії відтепер зможуть отримувати медпослуги значно оперативніше, адже амбулаторія ЗПСМ в Нових Мартиновичах отримала нового автомобіля Fiat  ...
21 Листопада 12:20,   628
Гадяцький райцентр соціальних служб організовує відпочинок з оздоровчими послугами для демобілізованих військовослужбовців АТО та членів їх сімей.
20 Листопада 15:00,   673
У Полтаві за минулий тиждень (за інформацією управління охорони здоров'я міськвиконкому) народилось 90 немовляти: 46 – немовлят чоловічої статі та 44 маленькі полтавки. ...
16 Листопада 09:29,   696
В даний час ВІЛ/СНІД – найважливіша медико-соціальна проблема, тому що число хворих і інфікованих продовжує неухильно зростати в усьому світі, охоплюючи людей, які  ...
Все новости раздела →
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок