19 Березня,
13:05

Державна податкова інспекція у місті Полтава інформує: про порядок обліку платників ЄСВ у контролюючих органах

20 Листопада 2017 15:55   836
Наказом Мінфіну від 25.09.2017 №803 внесено зміни до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого Наказом Мінфіну від 24.11.2014 №1162, зокрема, доповнено розділ VI Порядку, яким установлено порядок обліку платників ЄСВ у контролюючих органах.

Такий облік здійснюють підрозділи обслуговування платників у контролюючому органі, а саме: у головних управліннях ДФС в областях, м.Києві, офісі великих платників податків ДФС, ДПІ в районах, містах (крім Києва), районах у містах, об'єднаних ДПІ. При цьому:

• ГУ ДФС – виконують процедури обліку платників ЄСВ та забезпечують його достовірність та повноту; ведуть реєстр страхувальників, здійснюють припинення (закриття) платників ЄСВ, видають відомості про відсутність/наявність заборгованості зі сплати внеску за формою №11 – ЄСВ та повідомлення про зняття з обліку платника за формою №10 – ЄСВ;
• ДПІ – ведуть облік платників ЄСВ; приймають відповідні заяви від платників, видають довідки та повідомлення (крім тих, що видаються ГУ); ведуть реєстр страхувальників та виконують інші функції сервісного обслуговування платників.

У разі встановлення контролюючими органами, що:
• Юридична особа, її відокремлений підрозділ, фізична особа – підприємець за даними ЄДР провадить діяльність, але при цьому не перебуває на обліку чи знята з обліку у відповідному контролюючому органі, орган отримує від держреєстратора відповідні відомості та ставить на облік такого платника;
• Фізична особа, яка зареєстрована як само зайнята, не перебуває на обліку чи знята з обліку в контролюючому органі, орган повідомляє особу про необхідність подання заяви за формою №1-ЄСВ для взяття її на облік як платника ЄСВ. Таку фізичну особу обліковують в реєстрі з ознакою "платник не подав заяви для взяття на облік".
Також до Порядку внесено зміни, згідно з якими, зокрема:
• Відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати єдиного внеску за формою №11-ЄСВ (додаток 3 до Порядку) доповнено інформацією про розстрочені (відстрочені) суми ЄСВ – заборгованість зі сплати ЄСВ, строки сплати якої перенесено.

ДФСУ про строк для подання скарги на рішення про відмову у реєстрації ПН/РК


Яка дата вважається датою отримання Державною фіскальною службою України скарги на рішення комісії про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН? З якої дати розпочинається відлік 10 календарних днів, передбачених для оскарження такого рішення? На ці питання ДФСУ дала роз'яснення на Загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі (далі "ЗІР")

- Яка дата вважається датою отримання ДФСУ скарги на рішення комісії про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН?

У підкатегорії 133.03 ресурсу "ЗІР" роз'яснено, що такою датою є дата проставлення відмітки про надходження скарги службою діловодства ДФС у разі:

• якщо скарга подана безпосередньо до ДФС;
• якщо скарга надіслана поштовим відправленням;
• відсутності повідомлення про вручення або відбитка календарного штемпеля відділення поштового зв’язку на поштовому відправленні (конверті, бандеролі).

- З якої дати розпочинається відлік 10 календарних днів, передбачених для оскарження рішення комісії ДФС про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН: з дня отримання рішення комісії ДФС чи з дня наступного за днем отримання рішення комісії ДФС?

У підкатегорії 133.01 ресурсу "ЗІР" вказано, що згідно з п. 5 Постанови КМУ від 04.07.2017 №485 "Про затвердження Порядку розгляду скарг на рішення комісії ДФС про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН" скарги подаються платником ПДВ до ДФС протягом 10 календарних днів після отримання ним рішення комісії ДФС про відмову у реєстрації ПН/РК в ЄРПН. У разі коли останній день строку, зазначеного у п. 5 Постанови № 485, припадає на вихідний або святковий день, останнім днем такого строку вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем. Строк подання скарги може бути продовженим за правилами і на підставах, визначених п. 102.6 Податкового кодексу України.

Виправлення помилок в даті податкової накладної

ДФСУ у новому листі від 26.10.2017 р. № 2388/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розповіла, як виправити помилку в даті зареєстрованої податкової накладної.
Виправлення помилок в даті податкової накладної відбувається двома шляхами.

Якщо податкова накладна ще не була зареєстрована в ЄРПН, то така дата змінюється постачальником самостійно, в тій самій податковій накладній. Статус незареєстрованої має і та податкова накладна, реєстрацію якої було зупинено (аж до самого відновлення такої реєстрації). Якщо ж податкова накладна вже була зареєстрована, для її виправлення слід буде складати розрахунок коригування.

Тож, перш ніж починати виправляти помилку, встановіть статус податкової накладної – зареєстрована вона чи ні.

Якщо податкова накладна була зареєстрована, а дата в ній неправильна, це проблема. Адже дата податкової накладної – це її обов’язковий реквізит (пп. "б" п. 201.1 Податкового кодексу України, далі ПКУ).

Для продавця це теж проблема, тому що, статтею 120-1 ПКУ передбачено відповідальність не лише за порушення строків реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН, а й за допущення помилок при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної.

Тож, якщо покупець подасть на такого продавця скаргу (у формі додатку Д8 до декларації з ПДВ), для нього передбачена позапланова податкова документальна перевірка і штраф: за наслідками самої перевірки - 170 грн, а ось якщо не виправити помилку, від 10 до 100% суми ПДВ в такій податковій накладній.

Виправлення помилок у податкових накладних шляхом складання розрахунків коригування до них встановлене ст. 192 ПКУ. Але в цьому випадку слід враховувати, що у п. 21 Порядку №1307 зазначено, що виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера не допускається. Тобто одним розрахунком коригування не обійтися.

Помилка у даті складання податкової накладної виправляється "комплектом":

• розрахунком коригування до податкової накладної, в якому усі числові показники зазначаються зі знаком "-". Таким чином відбувається скасування помилкової податкової накладної. Такий розрахунок коригування складається на дату виявлення факту зазначення неправильної дати в податковій накладній;
• новою податковою накладною за операцією з постачання товарів/послуг із зазначенням у такій податковій накладній дати складання, що відповідає даті настання "першої події" за такою операцією. Таким чином складається податкова накладна з правильними даними, датою виникнення податкового зобов’язання.

Складені для виправлення помилки розрахунок коригування та податкова накладна обов’язково реєструються в ЄРПН.

При цьому, якщо покупець є платником ПДВ, такий розрахунок коригування має зареєструвати саме покупець. Інакше такий розрахунок коригування реєструє сам постачальник.

Для обох цих документів працює загальне правило – спеціальних строків реєстрації в ЄРПН для них не встановлено, отже строки реєстрації для них загальні.

Нагадаємо, що з 01.01.2017 року реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:
• для ПН/РК, складених з 1 по 15 к.д. (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
• для ПН/РК, складених з 16 по останній к.д. (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

Якщо ці строки будуть порушені, до винної особи застосовуватиметься штраф, передбачений ст. 120-1 ПКУ, від 10 до 50% суми ПДВ в такій податковій накладній (залежно від того, який строк затримки у реєстрації). Тож чим раніше буде виявлено помилкову дату, тим менше буде штраф за її несвоєчасну реєстрацію.
Застосовується такий штраф за наслідками камеральної перевірки. Такі камеральні перевірки проводяться з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ (тобто 1095 к. д. з граничного дня для реєстрації в ЄРПН відповідних ПН або РК).

Тож, якщо помилка буде знайдена після закінчення граничних строків реєстрації податкової накладної, хоч вона і буде виправлена, на жаль, постачальнику все рівно загрожуватиме штраф (вже за порушення строків реєстрації нової податкової накладної). А його розмір залежатиме від суми ПДВ в такій податковій накладній і кількості днів прострочення реєстрації.

Нове у формуванні Реєстру заяв про відшкодування ПДВ

Державна податкова інспекція у м. Полтаві повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 09.11.2017 №927, який зареєстровано у Мін’юсті України 13.11.2017 р. за № 1378/31246 затверджено зміни до Порядку інформаційної взаємодії Міністерства фінансів України з Державною фіскальною службою України та Державною казначейською службою України в процесі формування Реєстру заяв про повернення сум бюджетного відшкодування податку на додану вартість, затвердженого власним наказом від 03.03.2017 р. № 326.

Змінами, зокрема, передбачено, що у разі повернення банком та/або органом Казначейства перерахованої суми бюджетного відшкодування у зв'язку із зазначенням неправильних реквізитів Казначейство надає Мінфіну електронне повідомлення про це наступного операційного дня та таке повідомлення того самого дня стає доступним ДФС для подальшого уточнення платіжних реквізитів.

ДФС за результатами опрацювання повідомлень, які не пройшли перевірку електронних цифрових підписів посадових (уповноважених) осіб та печатки відповідного територіального органу, на наступний робочий день після отримання повідомлення з відмовою накладає повні та/або коректні електронні цифрові підписи, печатки та надсилає таке повідомлення повторно.

Також ДФС за результатами опрацювання повідомлень, що містять неповні та/або некоректні платіжні реквізити, на наступний робочий день після отримання від платника податку заяви з уточненими платіжними реквізитами формує повідомлення з уточненими платіжними реквізитами, необхідними для перерахування сум бюджетного відшкодування.
Сектор організації роботи Державної податкової інспекції у місті Полтава
Рекомендуем почитать
15 Грудня 16:00,   1670
У Полтавській області за добу зареєстровано 98 повідомлень стосовно злочинних посягань.
15 Грудня 15:07,   993
У залі засідань райдержадміністрації відбулося засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Головував перший заступник голови районно ...
15 Грудня 14:41,   830
На позачерговому засіданні виконавчий комітет розглянув питання, що стосувалося отримання пільгового кредиту на придбання квартири для учасника АТО.
15 Грудня 08:42,   898
Аналіз перебігу виборчої кампанії у Мачухівській громаді провела Громадянська мережа ОПОРА.
14 Грудня 16:53,   686
Кременчуцьку міську раду відвідали учні 9-х класів КНВК №5 імені Т.Г. Шевченка, які беруть участь у проекті в рамках навчального закладу «Разом до успіху». ...
14 Грудня 16:00,   676
У Полтавській області за добу зареєстровано 88 повідомлень стосовно злочинних посягань.
14 Грудня 15:15,   756
У Кременчуці в районі залізничного вокзалу встановлено новий сучасний пункт обігріву, виготовлений ТОВ «Інструментальний завод», дочірнім підприємством ПАТ «Крюкі ...
14 Грудня 11:33,   671
У Кременчуці розглядають можливість надання нової послуги виховання дитини.
14 Грудня 10:40,   819
Голова райдержадміністрації Олексій Матюшенко провів важливу зустріч із із заступником командувача Сухопутних військ України по тиловому забезпеченню. ...
Все новости раздела →
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок