28 Березня,
13:37

Влада шукає шляхи для стабілізації цін

07 Лютого 2011 17:32   205
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко провів перше засідання новоствореного Координаційного штабу щодо оперативного реагування на цінову ситуацію в області. В його роботі взяли участь керівники профільних управлінь облдержадміністрації, правоохоронних органів, державної інспекції з контролю за цінами, територіального відділення антимонопольного комітету, представники органів місцевого самоврядування. Йшлося про стан справ на продовольчому ринку. Це зрозуміло, адже він на 60 відсотків визначає індекс інфляції. І хоча її динаміка торік була помітно нижчою, ніж по Україні, підстав для занепокоєння достатньо. Минулого року в області ціна на крупу гречану зросла в 2.5 раза, суттєво на молочні та макаронні вироби, олію, цукор, борошно. Поточного року тенденція не змінилася. Особливо виділяються міста обласного підпорядкування, в першу чергу Полтава й Кременчук. Якщо в середньому по області гречка подорожчала на 16.5 відсотка, то у Полтаві й Кременчуці відповідно на 22.8 та 33 відсотка. В Полтаві найбільше подорожчали олія, яйця, хліб житній, м'ясо птиці, хоча по деяким з цих продуктів в області ціни знижувалися.

Заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович наголосила, що треба застосовувати усі важелі впливу, особливо економічні, зокрема, встановлений максимально можливий рівень торгівельної надбавки. Виробникам зроблено певні поступки, однак не всі з них виявили соціальну відповідальність. Зокрема, ВАТ «Кременчуцький хлібокомбінат» підвищив вартість соціальних сортів хліба, хоча втрати можна було перекрити за рахунок іншої продукції. Туди з перевіркою виїхали представники цінової інспекції та прокуратури. Необхідно застосовувати й опосередковані методи впливу. Говорилося про необхідність поставити під контроль діяльність численних посередників, які «накручують ціни», як, наприклад, на продукцію деяких молокозаводів.

Своє бачення ситуації й пропозиції висловили інші учасники робочого засідання. Окремий докір був щодо рівня впливу органів місцевого самоврядування. Так, наприкінці минулого року в Полтаві у 85 відсотках випадків перевірками виявлені порушення у застосуванні граничного рівня торгівельних надбавок. Заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула зазначив, що в області є достатній потенціал аби впливати на рівень цін, адже на Полтавщині виробляється 15 відсотків загальноукраїнського виробництва цукру, 14 відсотків м’яса, 12 відсотків молочних виробів, 16 відсотків зерна продовольчого. Однак, місцевими органами влади він не використовується.

Підбиваючи підсумки обговорення Олександр Удовіченко зажадав щоб воно переросло в практичні дії, відповідальне ставлення на місцях і кожного на своєму робочому місці. Арсенал заходів достатній: ярмарки сільгосппродукції, товарні інтервенції, сприяння місцевим товаровиробникам… Словом потрібен режим конкретних дій.
Віктор Кікоть. Головне управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації
Рекомендуем почитать
15 Грудня 16:00,   1671
У Полтавській області за добу зареєстровано 98 повідомлень стосовно злочинних посягань.
15 Грудня 15:07,   996
У залі засідань райдержадміністрації відбулося засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Головував перший заступник голови районно ...
15 Грудня 14:41,   833
На позачерговому засіданні виконавчий комітет розглянув питання, що стосувалося отримання пільгового кредиту на придбання квартири для учасника АТО.
15 Грудня 08:42,   900
Аналіз перебігу виборчої кампанії у Мачухівській громаді провела Громадянська мережа ОПОРА.
14 Грудня 16:53,   686
Кременчуцьку міську раду відвідали учні 9-х класів КНВК №5 імені Т.Г. Шевченка, які беруть участь у проекті в рамках навчального закладу «Разом до успіху». ...
14 Грудня 16:00,   678
У Полтавській області за добу зареєстровано 88 повідомлень стосовно злочинних посягань.
14 Грудня 15:15,   757
У Кременчуці в районі залізничного вокзалу встановлено новий сучасний пункт обігріву, виготовлений ТОВ «Інструментальний завод», дочірнім підприємством ПАТ «Крюкі ...
14 Грудня 11:33,   672
У Кременчуці розглядають можливість надання нової послуги виховання дитини.
14 Грудня 10:40,   819
Голова райдержадміністрації Олексій Матюшенко провів важливу зустріч із із заступником командувача Сухопутних військ України по тиловому забезпеченню. ...
Все новости раздела →
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок