29 Березня,
12:57

Чи втрачається якість продовольчих товарів на шляху від виробника сировини до споживача?

08 Серпня 2012 18:45   844
Сьогодні під головуванням Володимира Несена та за участі заступника голови обласної ради Володимира Марченка відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

В.о. начальника Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Семен Москаленко поінформував депутатів про хід виконання обласної Програми розвитку галузі тваринництва на період 2011-2015 роки.

За даними управління серед регіонів України по поголів’ю великої рогатої худоби, в тому числі корів у сільськогосподарських підприємствах, область займає перше місце. За станом на 1 червня поточного року валове виробництво продукції тваринництва зросло в усіх категоріях господарств на 4,9%, але відбулося це за рахунок підприємств, де ріст склав 13,1%, бо в господарствах населення зменшення склало 2,8%.

Лідирує Полтавщина в Україні і за кількістю виробленого молока, адже полтавська частка складає понад 14%. За 5 місяців поточного року в сільгосппідприємствах вироблено молока на 15% більше проти минулорічних показників.

Фахівці підтверджують, що нарощення виробництва тваринницької продукції пов’язано з підвищенням генетичного потенціалу худоби, веденням селекційно-племінної роботи, покращенням умов утримання та годівлі худоби.

Активно іде в області робота і по будівництву та реконструкції тваринницьких об’єктів. Зокрема, будується другий молочнотоварний комплекс в ТОВ «Агрофірма «Маяк» Котелевського району на 1000 корів, у СТОВ «Скіф» цього ж району реконструюють приміщення на 500 голів корів. У ПП «Воронинці» Оржицького району будують ферму на 400 голів корів. У Полтавському районі розпочато будівництво свинокомплексу на 1260 свиноматок. На базі ТОВ «Докучаєвські чорноземи» Карлівського району заплановано будівництво комплексу по вирощенню індиків.

Отже, у підсумку, як зазначив Семен Москаленко, обласна програма розвитку тваринництва виконується успішно і потрібно подякувати депутатам за постійну увагу та підтримку цієї галузі.

Однак, у членів постійної комісії, а всі вони є безпосередніми керівниками сільгосппідприємств, на даний час особливого оптимізму до перспектив тваринництва не виникає.

Найперше, дуже ускладнює створення кормової бази для тваринництва цьогорічна засуха, а по-друге, обласна програма об’єктивно впливає на вирішення проблем сільськогосподарської галузі дуже незначною мірою. Ті ж питання, які особливо турбують виробників, належать до компетенції держави.

Так, Володимир Несен, директор СТОВ «Агрофірма «Оржицька», Валерій Капленко, генеральний директор СТОВ «Воскобійники», Юрій Колєснік, генеральний директор Приватно-агропромислового товариства «РАЙЗ-Максимко», Микола Андрієнко, голова сгк «Радянський» були одностайними в оцінці ситуації щодо великих проблем зі збутом виробленої продукції. Дивним чином молокопереробні підприємства регіону не зацікавлені у закупівлі молока для виготовлення молочної продукції. Виникає питання і по ціновій політиці. Приймаючи від господарств молоко по 3 гривні за літр, заводи зменшують його жирність і продають уже по 8 гривень.

Нині в державі йде обговорення проекту закону щодо державної продовольчої безпеки, то, за словами депутатів, варто потурбуватися про безпечність тих продуктів харчування, які населення має можливість придбавати в торговельній мережі.

Микола Андрієнко також висловив побажання щодо необхідності спрямування програм, подібних до програми по тваринництву, в дещо інше русло. Виробники повинні знати як буде розвиватися ринок, яка потреба буде в тих, чи інших продовольчих товарах, щоб убезпечити себе від перевиробництва.

Що стосується якості продуктів харчування, що виробляються в регіоні, то за пропозицією Володимира Марченка, яку комісія підтримала одностайно, на наступному засіданні комісії депутати заслухають ті структури, які несуть відповідальність за сертифікацію продукції.

Депутати також планують винести питання про якість продуктів харчування і на сесію, щоб виробити спільне рішення щодо цього важливого питання.
Прес-служба Полтавської обласної ради
Рекомендуем почитать
15 Грудня 16:00,   1671
У Полтавській області за добу зареєстровано 98 повідомлень стосовно злочинних посягань.
15 Грудня 15:07,   996
У залі засідань райдержадміністрації відбулося засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Головував перший заступник голови районно ...
15 Грудня 14:41,   833
На позачерговому засіданні виконавчий комітет розглянув питання, що стосувалося отримання пільгового кредиту на придбання квартири для учасника АТО.
15 Грудня 08:42,   900
Аналіз перебігу виборчої кампанії у Мачухівській громаді провела Громадянська мережа ОПОРА.
14 Грудня 16:53,   687
Кременчуцьку міську раду відвідали учні 9-х класів КНВК №5 імені Т.Г. Шевченка, які беруть участь у проекті в рамках навчального закладу «Разом до успіху». ...
14 Грудня 16:00,   678
У Полтавській області за добу зареєстровано 88 повідомлень стосовно злочинних посягань.
14 Грудня 15:15,   758
У Кременчуці в районі залізничного вокзалу встановлено новий сучасний пункт обігріву, виготовлений ТОВ «Інструментальний завод», дочірнім підприємством ПАТ «Крюкі ...
14 Грудня 11:33,   672
У Кременчуці розглядають можливість надання нової послуги виховання дитини.
14 Грудня 10:40,   819
Голова райдержадміністрації Олексій Матюшенко провів важливу зустріч із із заступником командувача Сухопутних військ України по тиловому забезпеченню. ...
Все новости раздела →
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок