11 Травня,
05:37

Стали відомі рейтинги полтавського педуніверситету серед вишів України

01 Вересня 2015 17:49   769
Останнім часом у зв’язку зі значною кількістю інформації про ринок освітніх послуг в Україні постає потреба в систематизації, упорядкуванні й оцінці цих відомостей. Із цією метою у світі застосовують університетські рейтинги, що дають можливість у першу чергу абітурієнтам та їхнім батькам зробити правильний вибір того чи того вищого навчального закладу. Рейтинги виформовують на основі різних критеріїв (індикаторів), що відображають загальну привабливість вишу. Університетські рейтинги можуть бути локальними і глобальними.

Найпоширенішим рейтингом протягом десятиліття був рейтинг Міністерства освіти і науки України, що базувався на кількох критеріях: міжнародна активність, якість контингенту студентів, якість науково-педагогічного потенціалу, якість наукової та науково-технічної діяльності, ресурсне забезпечення. На думку колишнього президента Києво-Могилянської академії, а нині міністра освіти і науки України Сергія Квіта, такий підхід не є правильним, адже у світовій практиці держава не створює рейтинги, це не її відповідальність. Тож сьогодні орієнтуються на рейтинги, творцями яких є незалежні громадські інституції.

Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка лише нещодавно увійшов до низки рейтингів категорії ТОП (список університетів із найвищим рейтингом). До того виш входив до локальних порядкових показників. Наприклад, напередодні вступної кампанії Національний студентський союз оприлюднює ТОП 100 найбільших за кількістю студентів вищих навчальних закладів України, що підпорядковуються Міністерству освіти і науки України. ПНПУ імені В. Г. Короленка кілька років поспіль посідає позицію у переліку перших 50-ти вишів. Доктор педагогічних наук, професор А. М. Бойко неодноразово удостоювалася відзнаки в рейтингу Всеукраїнського громадсько-політичного тижневика «Освіта» «Кращі освітяни» в різних номінаціях.

Нижче подаємо 7 авторитетних освітніх (локальних і глобальних) рейтингів, у яких ПНПУ імені В. Г. Короленка завдяки успішній науково-педагогічній діяльності посів певні місця.

1. Консолідований рейтинг вищих навчальних закладів України 2015 року.

135 місце з 286 позицій загального рейтингу.

Рейтинг складено інформаційним освітнім ресурсом «Освіта.ua». Як вихідні дані для складання консолідованого рейтингу використали найбільш авторитетні серед експертів та засобів масової комунікації національні та міжнародні рейтинги вишів України: «Топ-200 Україна», «Scopus», «Вебометрикс», кожен з яких використовує різні критерії оцінювання вишів.

2. Кращі педагогічні навчальні заклади 2015 року.

10 місце.

Рейтинг складено інформаційним освітнім ресурсом «Освіта.ua». Як вихідні дані для складання консолідованого рейтингу використали найбільш авторитетні серед експертів та засобів масової комунікації національні та міжнародні рейтинги вишів України: «Топ-200 Україна», «Scopus», «Вебометрикс», кожен з яких використовує різні критерії оцінювання вишів.

ПНПУ імені В. Г. Короленка – у десятці кращих педагогічних вишів України, які посіли найвищі місця в консолідованому рейтингу 2015 року.

3. Академічний рейтинг «Топ-200 Україна» Центру міжнародних проектів «Євроосвіта».


182 місце з 200 позицій загального рейтингу.

У рейтингу діяльність вищих навчальних закладів оцінюється за допомогою агрегованого показника, який формується на підставі індикаторів прямого вимірювання, експертної оцінки якості підготовки випускників представниками роботодавців та академічного співтовариства, а також із використанням міжнародних наукометричних і веб-метричних даних.

4. Рейтинг університеті світу Webometrics.

98 місце з 295 позицій загального рейтингу українських вишів.

Рейтинг, що публікується двічі на рік CybermetricsLab (Іспанія), ураховує кількість проіндексованих пошуковими системами сторінок сайту вишу, зовнішні посилання на нього, цитованість ресурсу, а також кількість завантажених на сайт файлів (змістовну та інформаційну активність навчального закладу). Це найбільший академічний рейтинг.

5. Науковий рейтинг SciVerse Scopus (станом на 16.07.2015 р.).

101 місце з 124 позицій загального рейтингу українських вишів.

Рейтинг, що базується на показниках бази Scopus, що є інструментом для відстеження цитованості наукових статей, що публікуються навчальним закладом або його працівниками в наукових виданнях. У рейтинговій таблиці виші України ранжовані за індексом Гірша – кількісним показником, що базується на кількості публікацій і їхніх цитувань.

6. Рейтинг інформативності веб-сайтів.

22 місце з 274 позицій загального рейтингу.

Рейтинг сформований експертами Громадянського мережі ОПОРА. Під час моніторингу вивчали такі показники, як своєчасність і повнота обнародування на офіційних сайтах вишів інформації для абітурієнтів (про умови та процедури конкурсного відбору на етапі подачі заяв для вступу, проведенні вступних випробувань тощо). Експерти також оцінювали зручність у користуванні сайтом для пошуку необхідної інформації.

7. Рейтинг прозорості вишів України.

59 місце з 96 позицій загального рейтингу університетів зі статусом національного.

Рейтинг сформував аналітичний центр «CEDOS» за підтримки міжнародного фонду «Відродження» наприкінці травня 2015 року. Рейтинг використовує корпоративні сайти університетів як основне джерело інформації та вимірює факт наявності або ж відсутності інформації на них. Також джерелом є факт задоволення/незадоволення запиту на публічну інформацію.
Полтавський педагогічний університет
Рекомендуем почитать
23 Січня 11:08,   1325
Размещение рекламных материалов на щитах – один из наиболее востребованных видов продвижения любых продуктов, ориентированных на массовую аудиторию. ...
15 Грудня 13:06,   1061
Учні НВК: СЗШ І-ІІІ ст.- гімназії міста Гайсин взяли участь у інформаційній інтерактивній зустрічі.
15 Грудня 11:22,   1114
24 грудня у Полтаві відбудеться перший етап благодійного ярмарку у підтримку онкохворих дітей «Чужих дітей не буває».
15 Грудня 09:40,   717
Працівники КП «Благоустрій Кременчука», як-то кажуть не покладаючи рук, готують головну новорічну ялинку Кременчука до урочистого відкриття. ...
15 Грудня 07:45,   686
П’ятнадцятого грудня на Полтавщині, за повідомленнями Укргідрометцентру, очікується хмарна погода. Місцями – дощитиме.
14 Грудня 14:24,   678
З 13 по 16 грудня волонтери благодійної акції «Святий Миколай – дітям» збиратимуть подарунки для маленьких кременчужан, які опинилися в складних життєвих обставин ...
14 Грудня 13:29,   627
У наш час гостро стоїть питання покращити, урізноманітнити, зробити більш цікавим життя такої категорії людей, як людей поважного віку.
14 Грудня 07:45,   662
Чотирнадцятого грудня на Полтавщині, за повідомленнями Укргідрометцентру, очікується сильний туман, ближче до вечора – буде сильна хмарність.
13 Грудня 12:24,   781
Кожен кременчужанин може долучитись до загальної доброї справи буквально у два кроки: 1. Заходиш у один з магазинів, які долучились до акції. 2. Купуєш подарунок для діток та перед ...
13 Грудня 10:30,   629
Дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах й тих, що мають особливі потреби у день Святого Миколая привітають у Миргороді.
Все новости раздела →
разместить рекламу
разместить рекламу
разместить рекламу

Використання матеріалів сайту дозволяється за умови обов'язкового вказівки активного, не закритого для індексації пошуковими системами, не скриптового гіперпосилання на сайт Полтава-Інфо - Poltava.Info, для друкованих видань - з формулюванням "за матеріалами сайту Poltava.Info".

Увага! Копіювання інформації із розділів Афіша Полтави, Заклади HoReCa, Здоров'я та краса, Каталог підприємств заборонене у будь-якому вигляді!

Адміністрація сайту Полтава-Інфо не завжди поділяє думку авторів статей і не несе відповідальності за зміст інформації, яка розміщується відвідувачами ресурсу.

© 2004-2024 "Полтава-Інфо" інформаційний сайт
Про нас
|
Розміщення реклами
|
Контакти
|
Зворотній зв'язок